maanantai 7. kesäkuuta 2010

Valtion säästöt eivät saa kohdistua peruspalveluihin

Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) julkaisema lausunto pakottaa Suomen ja muut Euroopan velkaantuneet maat ankarelle säästökuurille. IMF suosittelee Suomelle, että valtion tulee säästää 0,5–0,75 prosenttia vuodessa suhteessa bruttokansantuotteeseen koko 2010-luvun. Tämä vaatimus on kohtuullisen kova, vaikka Suomessa on selvitty finanssikriisistä monia muita maita paremmin. Toisaalta Suomessa valtion ja myös kuntien budjettiraamit ovat kasvaneet lähes yhtäjaksoisesti jo vuosikymmeniä - poikkeuksena 1990-luvun alku.

Maatutkinnassa korostettiin erityisesti eläkejärjestelmien, terveyden ja vanhustenhuollon sekä kuntien talouden uudistamista. IMF myös arvioi, että Suomen talousnäkymät ovat edelleen hyvin epävarmat. IMF:n arvio BKT-kasvusta on tälle vuodelle 1,3 prosenttia ja ensi vuodelle noin 2 prosenttia. Kun huomioidaan parin viime vuoden suoranainen romahdus, julkisessa taloudessa on mittava sopetustarve, kun porrasmaisesti heikkenevästä työttömyydestä on Suomessa tapana tulla pysyvä ilmiö.

Kun valtio joutuu säästämään, olisi keskeistä välttää juustohöylän tapaiset helpot ratkaisut, joilla kaikista heikoimmassa asemassa olevat kansalaiset (lapset, nuoret, sairaat ja vanhukset) joutuvat luopumaan jo muutenkin heikosta elintasostaan. Nyt olisi tehtävä aito nollabudjetointi, jossa valtion tehtävät katsotaan uudestaan ja puhtaalta pöydältä. Valtion taskuissa on monta sellaista kättä, joiden ei siellä pitäisi edes olla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti