perjantai 5. helmikuuta 2010

Kiina-Suomi-yhteistyö on suuri mahdollisuus

Aalto-yliopisto on suuri mahdollisuus tuotteistaa suomalaista huippuosaamisen koulutuksen ja valmennuksen osalta. Suomessa on poikkeuksellisen vahva perinne ja osaaminen akateemisesta yrittäjyydestä. Olisi siis johdonmukaista luoda uusia toimintamalleja tämän osaamisen viemiseksi maailmalle.

Tänään perjantaina keskustelin kiinalais-suomalaisen yrittäjän kanssa siitä, mitä tällä alueella olisi mahdollista tehdä. Lähtökohtaisesti Kiinan koulutusmarkkinat ovat voimakkaasti kilpaillut mutta toisaalta suuria mahdollisuuksia on löytämättä ja hyödyntämättä. Suomella saattaisi olla erityistä annettavaa juuri akateemisen yrittäjyyden ohjelmien alueella, vaikka kilpailussa ovat mukana jo maailman kaikki merkittävät yliopistot.

Joka tapauksessa yhteinen näkemys aamun keskustelussa oli se, että radikaalisti uusia tuotteita tarvitaan, koska materiaalipainotteinen vienti-tuonti-kauppa ei voi olla niin hallitseva pitkän päälle kuin se on tänään. Suomessa on paljon osaamista palveluiden tarjonnasta yli internetin ja juuri tämän mahdollisuudet akateemisessa yrittäjäkoulutuksessa yli rajojen ovat merkittävät varsinkin kuin Kiina ja muut kasvavat teollisuusmaat ovat Suomeen nähden kaukana, kun perinteisesti materiaalinen vienti on painottunut lähinaapureihin.

Uskon hyvin paljon maailman opiskelevaan nuorisoon. Täällä jo nyt opiskelleet kiinalaiset ovat olleet omillakin kursseillani aivan huippua osaamisen ja motivaation alueella. Samaa voi sanoa ylipäätänsä ulkomaisista opiskelijoista ja erityisen selvästi nykypäivän suomalaisista yliopisto-opiskelijoista.

Opetusministeriön haaste opetuksen viennistä on tervetullut ja siihen olemme valmiita vastaamaan!

Arto Lahti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti