perjantai 12. maaliskuuta 2010

Osakekurssit nousevat ja työpaikat vähenevät - mistä se kertoo

Osakekurssit ovat nousseet jo pitkään, vaikka Suomen taloudella menee todella huonosti. Vienti on viimeisten tilastojen mukaan odotuksiakin heikommalla tasolla ja mitä se onkaan, kun saamme synkät luvut meneillään olevan lakkojakson yli. Varmaa on, että näistä lähtökohdista työpaikat vähenevät radikaalisti Suomessa.

Kuitenkin osakekurssit kertovat tarinaa siitä, että pörssiyhtiöillä menee todella hyvin. Niiden tulokset olivat jo viimeksi odotuksia paremmalla tasolla ja ilmeisesti seuraava julkistuskierros tuo esiin huikeita näkyviä monille pörssiyhtiöille. Syy on selvä. Yritykset eivät työllistä enää lakko-Suomessa vaan uusissa teollisuusmaissa, erityisesti Kiinassa.

Saimme taas nauttia kuuluisan filosofin kirjoituksista, joita ei varmaankaan ole ostettu pienellä rahalla. Suomessa on siis kaikki hyvin. Vaan eipä ole, jos vähänkin vaivautuu katsomaan pienten ja keskisuuren yritysten kassavirtoja. Kesä tuo mukanaan konkurssiaallon, jos ei jotakin nopeasti tehdä. Tuskin tehdään, kun filosofisesti olemme taas globaalivoittajia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti