Yrittäjien on otettava henkinen johtajuus - sanoo Kauko Parkkinen
Parkkinen toteaa "Tsunamin tavoin talouteen ja politiikkaan iskenyt murros on saanut vanhat instituutiomme sekasorron valtaan. Sitra on raportissaan Muutoksen Suomi kuvannut osuvasti, miten ne ovat jääneet ajastaan jälkeen ja vieraantuneet ihmisten arjesta. Tämä avaa väylän uusille voimille, joista yrittäjyys on vahvin ja vanhin. Yrittäjät olivat täällä turkismetsästäjinä ja kauppiaina jo paljon ennen ensimmäistäkään instituutiota. Ne perustettiin palvelemaan heitä, mutta ottivat aikaa myöten vallan itselleen ja alistivat yrittäjät."
Parkkinen jatkaa: "Nyt on kunnianpalautuksen aika. Jo 1980-luvun alussa silloinen Suomen Yrittäjien Keskusliitto SYKL antoi ns. työsuhdeturvalakia vastaan nostattamallaan kapinalla näytön, että alistumisen pakkoa ei ole. Se sai hetkeksi haltuunsa jopa henkisen johtajuuden.
Jotkut ihmettelivät tuolloin, kuinka paljon järjestössä oli väkeä, kun sieltä tuli jatkuvasti uusia ajatuksia. Professoreita ja tohtoreita oli jonossa ilmoittautumassa yhteistyöhön."
Nyt alkaa olla todellakin tilanne kärjistymässä, jossa sinällään oikeutetun lakko-oikeuden varjolla noin 3.000 ahtajaa ajaa tuhansia yrittäjiä perikatoon. Ei niin, että vastuistaisin sinällään lakkoja, koska ne ovat osa demokratiaa. Pitäisi kuitenkin olla vastuu myös kolmalle osapuolelle. Bussilakko ajoi jo kuljetusalan yrittäjät suuriin vaikeuksiin. Nyt kaatuvat monet yrittäjät alasta riippumatta, jos loppuvat polttonesteet, raaka-aineet, jne. Lomauttaminen ei auta pieniä yrittäjiä, koska se tarkoittaa sitä, että yrittäjä on edelleen osaltaan maksuvelvollinen - ja miten yrittäjä kaiken maksaa, jos talous seisoo.
Mitä sitten tapahtuu, jos yrittäjiä tässä kaatuu lakon seurauksena. Siinä menee pahimmillaan hukkaan koko elämätyö ja joskus monen sukupolven työ. Yrittäjällä ei ole julkista sosiaalista turvaverkkoa tukenaan, joten hänen perheensä kärsivät ja parhaimmillaan yrittäjä päättyy epätoivossaan korjaamattoman synkkiin ratkaisuihin - muistannette Mikko Niskanen elokuvan "Seitsemän surmanluotia".
Nyt pitää löytyä rajat vahingonteolle - vallankin kun etuja vaativat lisää ne, joilla on jo kohtuullisen hyvä palkka ja muut edut. Suomi tarvitsee todellakin yhteishenkeä ja johtajuutta ja sitä moraaliltaan vahvat yrittäjät voivat tuoda lisää - siis yrittäjien pitäisi vaikuttaa rakentavasti yhteisiin asioihin.
Olen noin kolme vuosikymmentä toiminut yrittäjyyden hyväksi ja uskon, että yrittämisessä on voimaa ja että Suomi voi nousta globaalivoittajaksi.
torstai 4. maaliskuuta 2010
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti