torstai 18. maaliskuuta 2010

YLE uutisoi: Opiskelijan postiluukusta voi tipahtaa Kelan karhukirje.Välttääkseen korotetun opintotukien takaisinperinnän, on aikaa vapaaehtoiselle palautukselle maaliskuun loppuun asti. Ja korkoa kerääntyy maltilliset 15 prosenttia, jos ei vapaaehtoisesti tukia palauta.

On vaikea ymmärtää miksi tällainen järjestelmä on luotu. Opiskelijat on ajettu täysin selkä seinää vasten. Opiskelija ei voi maksaa Helsingin ja muiden keskusten kalliita vuokria mutta kuin käymällä töissä. Jos käy töissä ja samalla rakentaa omaa ja yhteistä talouttamme, saa kovan kohtelun.

Otan esimerkiksi oikeudessa käsitellyn talousrikostapauksen. Syytetty kertoi oikeudelle saavansa 1.700 euroa kuukaudessa Kelan päivärahaa. Jutun yhteydessä, joka koski törkeää petosta, hän korosti, että varallisuutta riittää: kallis asunto Helsingin keskustassa, sijoitusyhtiö,
kesämokkejä, jne. Hän oli yhtiönsä hallituksen puheenjohtaja ja vaimo oli hänellä töissä siis kaikkien tunnusmerkkien mukaan yrittäjä-työnantaja, joka ei missään olosuhteissa pitäisi olla oikeutettu Kela-päivärahaan. Kuitenkin päiväraha juoksi ja oikeudenkäynti valtion piikkiin.

Miksi Kela ei tässä tapauksessa ryhdy takaisinperintään? Eikä liene mitenkään ainutlaatuinen tapaus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti